Zelfzorg

Gepubliceerd op 17 juli 2022 om 22:21

Hoe komen we er eigenlijk bij dat het belangrijker is om voor anderen te zorgen, dan voor jezelf? Weet je wat je innerlijk kind doet als je het verwaarloost? precies, het gaat dwarsliggen. Gezonde zelfzorg! In het sjamanisme zegt men: voed jezelf drie keer. De eerste keer zodat je verzorgd bent. De tweede keer zodat je een reserve voor moeilijke tijden hebt. De derde keer zodat je iets kunt doorgeven. Waarom? Zodat je niet al te snel afhankelijk wordt van anderen. Je zorgt dus voor jezelf en daarmee ook voor anderen door goed op jezelf te letten en een energiereserve te houden. Wat je overhebt, geef je graag door en niet meer dan dat!

Toen ik als student van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam woonde in een super gaaf apartement met meerdere vrienden die allemaal al een relatie hadden en ik niet echt vast of net uit. Toen kon ik echt super goed voor mezelf zorgen. Ik herinner het als de gelukkigste periode uit mijn leven. Ik vermaakte me altijd in de stad, ging skeeleren langs de Amstel en boekte zelfs in m'n uppie een reis naar Sicilie. Ik kwam wel verliefd terug, maar dat is een ander verhaal.

Vandaag zondag, kwam ik thuis van twee uurtjes lesgeven en een personal outdoor training. Voldaan maak ik mijn lunch klaar en eet het in het zonnetje buiten in de tuin op.

Ik lees wat in het boek 'Het helen van mijn innerlijke kind', dat ik moet lezen voor mijn opleiding counseling van Leed naar Liefde methode. Ik lees; Waarschijnlijk ben je een beetje werkverslaafd, geïrriteerd voelen is angst dat je niet alles klaarspeelt wat het leven van je vraagt. Waarschijnlijk loopt je hoofd af en toe om en moet je je vaker dan je lief is beheersen en alles onder controle houden. Misschien haal je ondertussen een groot deel van je gevoel voor eigenwaarde en je innerlijke zekerheid uit dit vermogen om je te beheersen en alles onder controle te houden - klopt dat? Uhmmmmm aii dat klopt! Ik lees verder; Maar dat is geen gezonde instelling voor een gelukkig, vrolijk en levendig kind, niet dan? Waarom heb je een gelukkig innerlijk kind nodig? en ja iedereen heeft een innerlijk kind. Je hoeft alleen maar heel kort bij jezelf naar binnen te voelen... Ja juist dat kind dat zo sterk verlangt naar leven, vrijheid en liefde, dat is je innerlijk kind.

Ik weet genoeg, pak m'n spullen, spring op m'n fiets en fiets naar het strand. I.p.v. nog even achter m'n laptop voor werkzaken.

Mijn zoon is lekker met z'n vader een paar weken op vakantie en mijn dochter naar het kwaku festival. Dus mijn innerlijk kind mag ook fun! Op het strand kruip ik op m'n handdoek. De vrijheid en vrolijkheid is meteen voelbaar. Gewoon genieten in m'n uppie en weg zijn de overdenkingen, de onrustige gedachten en het beklemmende gevoel van ik moet me bezighouden met nuttige zaken.

Ik besluit op het strand te blijven eten. Helemaal alleen aan een tafeltje en ik vermaak me prima. Genoeg te zien. Twee jaar geleden vond ik het maar niks om zo in m'n eentje uit eten te gaan. Ik schaamde me, wist niet waar ik moest kijken en zat maar wat te app-en op m'n telefoon. Nu kon ik daar gewoon zitten en van m'n eten genieten. Ik fiets rustig naar huis en voel me heerlijk.

Zelfzorg is super belangrijk en is niet egoistisch. Met dit BLOG wil ik je er graag aan helpen herinneren. Het hoeft echt niet een hele dag te duren en kan ook kort door bijvoorbeeld naar de blauwe lucht te kijken, gewoon even helemaal niks doen of lekker dansen op harde muziek. Ben je single of in een relatie zorg goed voor jezelf! Ook in een relatie voelt het echt veel vrijer, als jullie beiden aan zelfzorg doen. Zo houd je je relatie gezond! Wat zijn de wensen van jouw innerlijk kind?

Ik lees het graag in een reactie ...

Annemarie van der Zwan.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.